HTML

Motiváció - Célok - csakazértis

2013.03.24. 17:36 Vércse Úr

A legtöbb szakmaibeli nyelvművelő, Lomb Katótól Kosztolányin át Benny Lewis-ig ezt tartja a sikeres nyelvtanulás kulcsának.

Miért indultam neki az orosznak?
Miért fogok a rendelkezésre álló időmből igen sokat rááldozni? (ld. időbeosztás)
És egyáltalán... miért az orosz nyelv?

Mert érdekel. Érdekelnek a szláv nyelvek, szeretem a pörgős, dallamos hangzást, a gyors beszédsebességet. (Igen, a magyar is ilyen, bár nem szláv nyelv, mielőtt még belekötnél :D)
Hiszem, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetünkből fakadóan pár éven belül jó hasznát fogom venni az üzleti orosz nyelvnek.
Úgy érzem, hogy csak az angol nyelvtudás nem elég, muszáj még legalább 2 nyelven beszélni még itt, Magyarországon is. Nem szándékozom külföldre költözni.

A legtöbb szerző ezek a motivációs célokat elégtelennek tartja,mondván, hogy túl homályos elképzelések, konkrétumokat kell lefektetni és azon végigmenni.

Namármost, érdemes olyan dolgokkal kezdeni, ami érdekel, így az 1. hónapban az alábbi célokat szeretném elérni:

- megtanulni az orosz ABC-t, és a cirill-latin betűs átírást. A hónap végére minden betű (kis és nagy alak) cirill és latin átírását fogom magabiztosan tudni (hiba nélkül), kimondva. Meg fogom tanulni a számokat is. A siker "mérőszámairól" később írok még.
- az én érdeklődési körömnek megfelelő alapszókincs elsajátítása. Ez azért fontos, hogy fennmaradjon a motiváció, ne unjak bele a folyamatos szótárazásba. Ebből fakadóan böngészni fogom a nagy vezető hírügynökségek orosz nyelvű portáljait, illetve orosz és ukrán fociklubok honlapjait is. Elsődlegesen az itt található, számomra érdekes, többször előforduló szavakat jegyzem majd meg írott formában. Véleményem szerint ez kb.1000 szó, nyilván még változhat a mennyiség.
- az első hónapban főleg írásban és olvasásban akarok fejlődni. Amint megvan az alapszókincs, komolyan rátérek az értésre és a beszédre. Bőven érzek magamban annyi bátorságot, hogy beszéljek is, ha kell (akár rettentően hibás nyelvtannal is, egyszavas mondatokban), így ezzel nem lesz gondom. El akarom érni, hogy 1 hónapon belül a Sahtar Doneck orosz nyelvű oldalán megjelenő cikkek 80 %-ának lényegét megértsem.
- ...de addig is, hogy beleszokjak a nyelv ritmusába, a hangsúlyokba, minden nap hallgatni fogok orosz nyelvű podcasteket, videóriportokat, tanulást-kiejtést segítő videókat, legalább napi 1x15 perc erejéig.
- azért a nyelvtani részt sem dobom ám ki a kukába, hiszen, ha valóban jól akarok beszélni, akkor nem szabad kihagyni. Igyekezni fogok, hogy egy rövid (!) áttekintést követően átfogó képet kapjak a nyelvtanból. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy tudjam az összes nyelvtani szabályt, hanem csak azt, hogy átlássam a rendszert, amennyire lehet. Az első 1-2 hónapban -írásban- nagyon max. legegyszerűbb mondatszerkezetek, ill. a sima jelen-múlt-jövő idő használatára fogok törekedni (még nem tudom, hogy van-e egyáltalán több igeidő xD). Meg akarom tanulni, használni akarom a kb. 15 db. legfontosabb kérdőszót, példamondatokkal.

Előzetes áttekintésre jó lesz a Wikipédia orosz nyelvtannal foglalkozó része.

Mindennek a kulcsa pedig... az időbeosztás. Na, az szééééép lesz...

Szólj hozzá!

Címkék: célok motiváció startup kilövés

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszul.blog.hu/api/trackback/id/tr675165947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása